Pavojingas metodas
Dangerous Method (2012)
Žanras: Drama, trileris
Sukurta: Didžioji Britanija, Kanada, Vokietija, Šveicarija
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2012-04-06
Trukmė: 1h 33 min
Cenzas: zzz_N/A

Psichologinis trileris apie audringus Carlo Gustavo Jungo santykius su savo mokytoju Sigmundu Freudu, gydant komplikuotą seksualios rusaitės pacientės ligą.

Gilių lietuviškų šaknų turintis elitinis kanadietis Davidas Cronenbergas 10 kartą patikėjo savo vizijos akis Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje "Kino pavasaris" viešėjusiam operatoriui Peteriui Suschitzky ir 3 kartą iš eilės pakvietė svarbiam vaidmeniui aktorių Viggo Mortenseną ("Smurto istorija", "Rytietiški pažadai").

"Oskaro" premijos laureatas Christopheris Hamptonas ("Pavojingi ryšiai", "Atpirkimas") 2002 m. parašė pjesę "Kalbėjimo vaistai" (The Talking Cure) teatro spektakliui apie psichoanalizės pradininko Zigmundo Froido ir psichoterapijos išradėjo Carlo Gustavo Jungo intelektualinį protmūšį, tiriant seksualumo susiformavimą.

Likus maždaug dešimtmečiui iki I-ojo Pasaulinio karo saulėtekio į Carlo Gustavo Jungo (aktorius Michaelas Fassbinderis) kliniką Ciuriche atvežama isteriškai rėkianti ir neviltin puolusi rusų kilmės mergina Sabina Spielrein (aktorė Keira Knightley), kurią nuo ketverių metų seksualiai išnaudojo despotas tėvas. Gydytojui pavyksta užgniaužti trapaus ir komplikuoto charakterio pacientės blogus ir skausmingus praeities prisiminimus.

Jungas nuramina Sabiną ir psichoterapiniais metodais paskatina mąstyti, bet jam prireikia pagalbos, kad numalšintų pasikartojančius merginos manijos priepuolius. Tuo metu Sigmundą Freudą tik iš rašytinių šaltinių pažinojęs psichoterapeutas apsisprendžia nuvykti į Vieną ir pasikalbėti su didžiu psichologu, kurio taikoma taktika vis dėlto buvo laikoma pavojinga.

Išgirstus patarimus įgyvendinus praktikoje, Sabinos sveikata sparčiai taisosi, jos intelektualus protas prašviesėja, o džiaugsmą vėl atradusi mergina tiesiog pražysta akyse. Dar daugiau įkvėpimo Carlui Jungui atneša neoficialaus mokytojo Sigmundo Freudo sąmoningai atsiųstas keistuolis pacientas Otto Grossas (aktorius Vincentas Casselis). Kokainą godžiai uostantis ir jokių padorumo ribų nepaisantis ištvirkėlis provuokuoja išlaisvinti pirmapradžius seksualumo instinktus.

Nevaldoma aistra stipriai suartina Sabiną su Carlu Jungu, kuris ieško geismo jaunesnės merginos glėbyje, nepaisydamas neblėstančios meilės žmonai Emmai, kuri laukiasi judviejų kūdikio. Kiek vėliau Sabina atsiduria rūpestingojo Sigmundo Freudo rankose. Žinias apie slaptai užsimezgusį romaną šešių vaikų tėvas ir gudrus psichoanalitikas išnaudoja kaip ginklą ambicingoje ideologijų dvikovoje su Carlu Jungu.

Režisierius: David Cronenberg

Scenarijus: Christopher Hampton

Operatorius: Peter Suschitzky

Muzika: Howard Shore

Vaidina: Viggo Mortensen, Michael Fassbinder, Keira Knightley, Vincent Cassel