Kino naujienos

Pirmi kino režisieriaus ir scenaristo Tado Vidmanto kartai: jo parašytą kaimynų istoriją režisuoja kitas

„Nebuvo taip lengva parašyti scenarijų ir atiduoti jį į kitas rankas“, – prisipažįsta kino režisierius, žiūrimiausių lietuviškų kino komedijų kūrėjas Tadas Vidmantas. Sunku patikėti, tačiau prirašęs nemažai scenarijų teatro spektakliams ir savo režisuotiems filmams, scenarijų kitam režisieriui jis rašė pirmą kartą.

Komediją „Kaimynai“, kuri pirmosiomis lapkričio dienomis pasirodys šalies kino teatruose, režisavo Robertas Kuliūnas. Kartu su T. Vidmantu į vieną daugiabučio laiptinę jis suvedė populiarius kino aktorius – Jurgitą Jurkutę, Martyną Nedzinską, Kariną Stungytę, Petrą Kuneiką ir televizijos šou vedėją Justiną Jankevičių.

Komedijos centre – nuobodžias vedybines dienas leidžianti pora Eglė (J. Jurkutė) ir Andrius (M. Nedzinskas). Vieną dieną jų ramią kasdienybę išblaško šalia apsigyvenę naujakuriai – Vaiva (K. Stungytė) ir Karolis (P. Kuneika). Graži pažinties vakarienė netikėtai virsta tikru iššūkiu, gresiančiu abiejų porų skyrybomis.

„Rašydamas scenarijų aiškiai įsivaizdavau, kaip viskas turi atrodyti, bet režisierius įsivaizdavo kitaip nei aš. Per šitą ir buvo sunkiausia perlipti. Faktas, kad filmas atrodo kitaip, nei aš jį būčiau daręs. Bet tai nereiškia, kad blogiau. Tiesiog kitaip“, – sako T. Vidmantas ir priduria, kad scenarijus visada yra turinys, o režisūra – forma. Gali aprašyti, kaip turi atrodyti ar elgtis personažai, bet jei tai nieko nereiškia filmo istorijai, dažniausiai paliekama spręsti režisieriui.

Paklaustas, kodėl šį kartą nesiėmė režisūros, jis sako turėjęs kitų darbų – tuo metu rašė dar vieną kino scenarijų, be to, kūrė scenarijų antrajam animacinio filmo „Babaužiukai“ sezonui. „Šie metai man yra produktyviausi gyvenime. Pernai sau pasakiau, kad šiemet tik rašysiu. Tai ir darau“, – pripažįsta ir suskaičiuoja metų derlių: du filmai, vienas serialo sezonas, vienas spektaklis ir vienas kompiuterinis žaidimas.

Ar filmo režisūra atitiko jo, šiuokart, scenaristo lūkesčius? „Meluočiau, jei sakyčiau, kad visi sprendimai per filmavimą buvo tokie, kokius būčiau daręs pats. Bet taip jau yra, kai atiduodi savo kūrinį kitam“, – sako komedijų „Trys milijonai eurų“, „Pats sau milijonierius“ scenaristas ir režisierius. – Svarbiausia, kad filmas išėjo toks, kuris patinka visai kūrybinei komandai. Esu įsitikinęs, kad patiks ir žiūrovams.“

Šiame filme T. Vidmantui yra ir dar vienas pirmas kartas. Jis tapo ne tik „Kaimynų“ scenaristu, bet ir filmo prodiuseriu. Beje, būtent jo kolega, kino prodiuseris Deividas Misiulis, ir pakišo idėją sukurti filmą apie kaimynus. Tiesa, siužeto, scenarijaus idėją T. Vidmantas vėliau sugalvojo tokią, kokią pačiam būtų įdomu parašyti. „Jau esu užsidirbęs laisvę ir prabangą kurti tik tai, ką pačiam norisi kurti“, – jis sako ir priduria, kad filme žiūrovai ras po lygiai ir romantinės dramos, ir komedijos, – abu šie žanrai ir emocijos puikiai dera vienas prie kito.

Paklaustas, ar scenarijuje panaudojo istorijų iš realaus gyvenimo, Tadas tik nusijuokė: „Nieko

labai ypatingo iš kaimynų istorijų. Na, esu matęs kaimynus nuogus. Net ne vienus. Esu kartą nešęs kaimynui šiukšles, kuris jis mėtė per savo langą ir kurios krito į mūsų terasą. Susigėdo, padėkojo, kad parnešiau. Teisinosi, kad vėjas išpūtė. Esu ne kartą ėjęs naktimis kaimynų raminti. Bet tokios istorijos, kuri tapo filmo scenarijaus pagrindu, ačiū Dievui, nesu išgyvenęs.“

Jokios svarbios žinios „Kaimynų“ scenarijuje T. Vidmantas nepaliko. Gali būti, kad kažkas, ko jis ir pats nesupranta, praslydo. „Žiūrovai, neabejoju, pagaus. O, štai, kino kūrėjai retai vieni kitų filmus žiūri, tad neverta vargintis, jei nori kažką jiems perduoti“, – šypsosi.

Jei nebūtų žanro, temos, istorijos stabdžių, kokį filmą apie kaimynus T. Vidmantas sukurtų?

„Tai būtų istorija apie dviejų berniukų iš kaimyninių namų draugystę. Vienas iš jų augtų mylinčioje ir pagarbioje šeimoje, o kitas labai probleminėje. Analizuočiau jų draugystę, jų santykius su savo ir su vienas kito šeimomis. Tai būtų liūdna komedija, emociškai panaši į „Gyvenimas yra gražus“, – išduoda.

Režisierius ir scenaristas įsitikinęs, kad žiūrovai yra pasiilgę gerų, šviesių komedijų, kurios jiems kuria pozityvias emocijas. „Juokingi momentai filme yra juokingi, draminiai – gilūs ir stiprūs. Bet galiausiai, kaip ir visi kiti mano filmai, šis irgi yra pramoga. Gera, kokybiška pramoga. Kuo daugiau tokių filmų bus, tuo geriau visi gyvensime – ir žiūrovai, ir kūrėjai“, – jis sako.

Savo kaimynus T. Vidmantas į „Kaimynų“ premjerą tikrai pakvies. Kaip ir pakviečia į kiekvieną savo filmą. Kartą kaimynai į kino teatrą ateiti negalėjo, bet grįžęs po šventės režisierius prie savo durų rado butelį šampano. „Puikūs žmonės, – giria, – smagu, kad mėgsta ir džiaugiasi mūsų katinais, kurie neretai laiką leidžia ir jų terasoje.“

R. Kuliūno romantinė santykių komedija „Kaimynai“ Lietuvos kino teatruose – nuo lapkričio 1 dienos. Filmo scenarijaus autorius T. Vidmantas, vaidina J. Jurkutė, J. Jankevičius, M. Nedzinskas, K. Stungytė ir P. Kuneika.