Kino naujienos

Biografinėje dramoje „Madam Clicquot“ – pirmosios sėkmingos verslininkės istorija: ko daugelis nežino apie šią našlę?

Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot. Nedaugelis žino, jog tai - pirmoji moteris istorijoje, turėjusi atskirą banko sąskaitą ir viena pirmųjų įspūdingos sėkmės pasiekusių verslininkių pasaulyje. Jau šį penktadienį, rugsėjo 13 dieną, kino teatruose pasirodo biografinė drama „Madam Clicquot“, pasakojanti jos sėkmės istoriją.

Vos 27-erių našle likusi Barbė (ją vaidina aktorė Haley Bennett) nusprendžia tęsti kartu su vyru pradėtus vynuogyno darbus. Tuometinėje visuomenėje moteriai tai padaryti nebuvo lengva: be rūpesčio mažamete dukra, Barbė turėjo kovoti su draudimu moterims užsiimti verslu bei atremti agresyvius konkurento Claude‘o Moët bandymus perimti jos vynuogynus.

Našlė Clicquot pirmoji sugalvojo, kaip pagaminti gėrimą be jokių priemaišų ir išrado rožinį šampaną. Legenda taip pat pasakoja, kad įspūdingas šampano butelio kaklelio numušimas kardu taip pat siejamas su Barbe-Nicole: siekdama apsaugoti savo vynuogynus, moteris samdė Napoleono karius, kurie, gavę atlygį šampanu, tiesiog nukirsdavo butelio kakliuką kardu.

Filmo premjeros proga pateikiame daug kam negirdėtus įdomiausius faktus iš Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot gyvenimo:

- Barbe-Nicole Ponsardin gimė turtingoje prancūzų šeimoje. Kai jai sukako vienuolika, prasidėjo Didžioji Prancūzijos revoliucija, tačiau net ir tokiu sunkiu šaliai metu, šeima sugebėjo išlaikyti savo turtus.

- Barbe-Nicole lankė Saint-Pierre-les-Dames, senovinę aristokratiškų moterų mokyklą Reimse. Tačiau kai revoliucija pasiekė Reimsą, Ponsardinų šeima negalėjo susigrąžinti iš ten dukters, nepritraukdama nepageidaujamo dėmesio, tad ėmėsi gudraus plano: šeimos siuvėja tariamai sutiko mergaitę mokykloje, aprengė ją kaip valstietę ir parsivežė namo.

- 1798 m. Barbe-Nicole Ponsardin ištekėjo už François Clicquot. Jis buvo Philippe'o Clicquot-Muirono, kito turtingo tekstilės prekybininko, 1772 m. įkūrusio nedidelę vyno gamyklą Bouzy miestelyje Šampanės regione, sūnus ir įpėdinis. Jų katalikiškos vestuvės buvo surengtos slapta rūsyje, nes revoliucionieriai 1794 m. Prancūzijoje uždraudė religinę praktiką.

- Nors šiuo metu visame pasaulyje išgarsėjęs kompanijos pavadinimas yra "Veuve Clicquot", anuomet jis buvo "Clicquot-Muiron et Fils" („Clicquot-Murion ir sūnus“). Tai buvo ne tik vyno darykla, bet ir bankas bei prekybos vieta.

- 1805 m. François mirė, kaip spėjama, nuo vidurių šiltinės. 27-erių metų madam Clicquot liko viena su jų mažamete dukra Clémentine.

- Dabar itin garsus šampano namų pavadinimas "Veuve Clicquot", išvertus iš prancūzų kalbos, reiškia „našlė Clicquot“.

- Šampano gamyba yra sudėtingas procesas. Šis gėrimas dažniausiai gaminamas tik iš pinot noir, chardonnay ir pinot meunier vynuogių. Pradžioje vynuogės nuskinamos ir spaudžiamos, o po to vyksta pirminė fermentacija. Iš ten skirtingi vynai sumaišomi ir pridedamas cukrus, kad prasidėtų antrasis fermentacijos proceso žingsnis, kuris sukuria garsiuosius šampano burbulus. Tačiau šis procesas palieka negyvas mielių ląsteles, vadinamas nuosėdomis, dėl kurių vynas atrodo drumstas. Iš pradžių vyndariai nuosėdų atsikratydavo pildami vyną iš vieno butelio į kitą, tačiau tai užtruko, o gėrimas prarasdavo putojimą. Siekdama supaprastinti procesą, ponia Clicquot sukūrė lentyną, kurioje buteliai buvo laikomi tam tikru kampu, todėl laikui bėgant visos nuosėdos susikaupdavo dangtelyje ir buvo lengviau pašalinamos. Todėl ji galėjo pagaminti butelius daug greičiau nei jos konkurentės. Šis metodas vis dar naudojamas daugelyje šampano namų ir šiandien.

Biografinė drama „Madam Clicquot“, kurioje pasakojama įspūdinga vienos moters istorija, į Lietuvos kino teatrus atkeliauja jau šį penktadienį, rugsėjo 13 dieną.