Kino naujienos

Bestseleris „Pietinia kronikas“ jau sausį pasieks kino ekranus: pristatytas filmo anonsas

Bestseleriu tapęs šiauliečio Rimanto Kmitos debiutinis romanas „Pietinia kronikas“ keliasi į didžiuosius ekranus! Pagal kritikų ir skaitytojų liaupsinamą knygą sukurta komedija kino teatruose pasirodys sausio 24 dieną, o dabar kūrėjai pristato pirmąjį juostos anonsą, kuriame žiūrovai išvys, kaip gi atrodo tas legendomis apipintas Šiaulių „Pietinis“ ir susipažins su herojais.

Simboliška, kad pirmą kartą anonsas buvo parodytas „Šiaulių naktų“ renginyje Šiauliuose rugpjūčio 29-osios vakare. Renginyje dalyvavo romano autorius Rimantas Kmita, filmo režisierius Ignas Miškinis bei pagrindinio vaidmens aktorius Džiugas Grinys, kuris buvo „įšventintas į šiauliečius“.

Pirmajame filmo anonse skamba „BIX“ daina „Kas iš to?“, kuri atspindi filme vystomą savęs ieškojimo temą.

„Šiauliai – tai kultūrinis sprogstamasis mišinys. Jo sudedamosios dalys – Pietinis, kultūrkė, parodrūmis ir dailės fakultetas. Kai šie ingredientai susimaišo, atsiranda „BIX“ ir kiti ryškūs sprogimai. Geros kelionės į tuos laikus!“ — apie „Pietinia kronikas“ sakė Saulius Urbonavičius-Samas.

Itin laukiamą komišką juostą „Pietinia kronikas“ režisavo „Sidabrinės gervės“ laimėtojas Ignas Miškinis, puikiai pažįstamas iš tokių juostų kaip „Diringas“ bei „Artimos šviesos“. Pagrindinį herojų Rimantą vaidina Džiugas Grinys, kartu pamatysime ir Robertą Petraitį, Digną Kulionytę, Ireną Sikorskytę, Dainių Gavenonį, Rasą Samuolytę, Vaidotą Martinaitį, Julių Žalakevičių ir kitus.

2016 m. šiauliečio Rimanto Kmitos debiutinis romanas „Pietinia kronikas“ tarsi bomba sudrebino lietuviškos literatūros padangę. Autentiška, gaivališka to meto šiaulietiška tarme parašyta knyga iš karto tapo bestseleriu, apdovanotu Jurgos Ivanauskaitės vardo premija ir išrinktu Lietuvos metų knyga suaugusiųjų kategorijoje. Praėjus beveik devyneriems metams, kultinis romanas keliasi į kino ekranus.

Paskutinis XX a. dešimtmetis. Savitas taisykles ir gyvenimo supratimą turinčiame Šiaulių Pietiniam rajone gyvena rimtas bachūras Rimants (aktorius Džiugas Grinys). Kaip ir kiti rimti bachūrai, Rimants nešioja kožą ir treningus, su savo geriausiu draugu Minde (akt. Robertas Petraitis) važinėja į Latviją prekių, kurias paskui stumdo vietos turguose ir žaidžią vienintelį tikrų bachūrų žaidimą – regbį.

O tada nutinka kai kas irgi rimto, bet nelabai įprasto: Rimants įsimyli gražuolę Moniką (akt. Digna Kulionytė). Na ir ko nepadarysi dėl meilės – Rimants ir knygikę paskaito, ir eilėraštį parašo. Ir jam kyla klausimas – ar reikia būti kaip kiti, ar mąstyti savo galva?

Komedija „Pietinia kronikas“, lyg su laiko mašina nukelsianti tiesiai į 90-uosius, kino teatruose – nuo 2025 m. sausio 24 dienos. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras ir LRT.