N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
LLŠ24: Partenopė
Parthenope (2024)
Žanras: Drama, fantastinis
Sukurta: Italija, Prancūzija
Platintojas: A-One Films Baltic, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2024-10-04
Trukmė: 2h 16 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Vos gimusią mergaitę tėtis, buvęs Neapolio meras, pavadino sirenos, paverstos įstabiu miestu, garbei. Dieviškajai Partenopei (ją jaunystėje vaidina aktorė ir modelis Celeste Dalla Porta, brandžiame amžiuje – aktorė Stefania Sandrelli) lemta įkūnyti nenugalimą, vedantį iš proto, kurstantį vitališkas aistras jaunystės žavesį. Ji – tarsi miražas, prisiminimai apie kažkada patirtus džiaugsmus ar tragedijas. Partenopė – gyvas nesugrąžinamos praeities atspindys mieste, kurio grakštus siluetas, neaprašomas grožis labiausiai išryškėja žvelgiant iš Kaprio salos, prabangios vilos.

Paolo Sorrentino („Didis grožis“, „Jaunystė“), šįkart bendradarbiaudamas su Yves Saint Laurent mados namais, kuria itin stilingą ir blizgų reginį. Kino kamera ir personažai, patekę į vieną erdvę su Partenope, išties negali atitraukti nuo jos žvilgsnio (puikius vaidmenis sukūrė Gary Oldmanas, Silvio Orlando). Pasaulis stebeilijasi į ją, o ji, pasirinkusi antropologės kelią, tyrinėja pasaulį. Sorrentinui sekant Partenopės gyvenimą kelis dešimtmečius, siurrealiame bei jaudinančiai sentimentaliame sapne žiūrovai atpažins ir ankstesnių režisieriaus filmų motyvus.

Parthenope | Režisierius Paolo Sorrentino | Vaidina Celeste Dalla Porta, Stefania Sandrelli, Gary Oldman, Silvio Orlando | Trukmė 136 min. | Italija, Prancūzija, 2024 m. | Italų kalba, lietuviški subtitrai, vertė Ieva Frigerio | N-13

Filmas yra programos DIDŽIŲJŲ SPINDESYS dalis

Kanų šakelės, Venecijos liūtai, Berlyno lokiai, Lokarno leopardai, BAFTA, Europos kino akademijos statulėlės spindi šios programos režisierių namų lentynose. O kur dar aktoriai, vaidinantys jų naujuosiuose filmuose – Tilda Swinton, Michaelas Shannonas, Gary Oldmanas, Jessica Chastain, Peteris Sarsgaardas... Kai kurių iš šių aktorių lentynose šalia kitų apdovanojimų puikuojasi ir „Oskarai“... Ir visai nesvarbu, ką didieji sukurtų – spindėtų ar kluptelėtų – su malonumu pasidomėsime, ką jie sukūrė ir kaip save perkūrė šįsyk.