N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
LLŠ24: Atmintis (SKN)
Memory (SKN) (2023)
Žanras: Drama
Sukurta: JAV, Meksika
Platintojas: A-One Films Baltic, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2024-10-04
Trukmė: 1h 43 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Socialinė darbuotoja Silvija nė lašo alkoholio neragavo jau 13 metų – nuo tada, kai gimė jos dukra. Rutinišką ir saugią moters kasdienybę sudrumsčia susitikimas su mokyklos laida, iš kurio ją iki pat namų atseka pasimetęs barzdotas vyras Solas. Ši akistata ir nauji ryšiai ne tik paskatina Silviją atsigręžti į komplikuotą praeitį, bet ir atidžiau pažvelgti į savo gyvenimą. Laviruodama tarp rūpinimosi Solu, šeimos skaudulių ir nepatogių klausimų užduoti nebijančios dukters, Silvija po truputį ima mėgautis dabartimi ir tuo pat metu išgyventi praeitį.

Meksikos režisieriaus Michelio Franco filmas „Atmintis“ patvirtina, koks įvairus gali būti šis kūrėjas. Jei praeityje nevengė radikalesnės socialinės kritikos ir net vaizdavo revoliucinę distopiją savo gimtojoje šalyje („Nauja tvarka“), šįkart režisierius gerokai nuosaikesnis. Savo dėmesį Franco sutelkia į du sudėtingus, tačiau vilties atrasti gyvenimo šviesą neprarandančius žmones, kuriuos įkūnija ne kas kitas, o „Oskaro” laureatė Jessica Chastain („Tarp žvaigždžių“) ir už šį vaidmenį geriausiu aktoriumi Venecijoje pripažintas Peteris Sarsgaardas („Žaklina“). Meistriška jų vaidyba palengvina Franco darbą – skvarbiu, jautriu ir net sąmojingu žvilgsniu klausti: ką reiškia prisiminti per daug, ir ką – neatsiminti beveik nieko?

Filmas pritaikytas kurtiesiems ir neprigirdintiems, rodomas su specialiais (SKN) subtitrais.

Memory | Režisierius Michel Franco | Vaidina Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Brian Kelly | Trukmė 103 min. | JAV, Meksika, 2023 m. | Anglų kalba, lietuviški subtitrai, vertė Laimonas Vaičius | N-13

Šis filmas yra programos DIDŽIŲJŲ SPINDESYS dalis

Kanų šakelės, Venecijos liūtai, Berlyno lokiai, Lokarno leopardai, BAFTA, Europos kino akademijos statulėlės spindi šios programos režisierių namų lentynose. O kur dar aktoriai, vaidinantys jų naujuosiuose filmuose – Tilda Swinton, Michaelas Shannonas, Gary Oldmanas, Jessica Chastain, Peteris Sarsgaardas... Kai kurių iš šių aktorių lentynose šalia kitų apdovanojimų puikuojasi ir „Oskarai“... Ir visai nesvarbu, ką didieji sukurtų – spindėtų ar kluptelėtų – su malonumu pasidomėsime, ką jie sukūrė ir kaip save perkūrė šįsyk.