N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Pamatyk kine: Vėjo nublokšti (1939)
Gone with the Wind (1939)
Žanras: Drama, romantinis
Sukurta: JAV
Platintojas: KINFO.LT, VšĮ
Kino teatruose nuo: 2024-10-07
Trukmė: 3h 58 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

DĖMESIO! Epas, trunkantis beveik 4 valandas turės 15 minučių pertrauką.

Kiekvienam literatūros ar kino fanui atpažįstamas Margaret Mitchell romanas „Vėjo nublokšti“ pasirodė 1936 metais, o ekranizacijos sukūrimas truko vos 3 metus. Tiek knyga, tiek filmas apskriejo visą pasaulį ir yra cituojami iki šių dienų. „Vėjo nublokšti“ pelnė 8 „Oskarus“, o pagrindinius vaidmenis jame atliko tų laikų Holivudo žvaigždės Clark Gable ir Vivien Leigh.

Veiksmas prasideda 1861-aisiais, JAV pilietinio karo išvakarėse. Džordžijos valstijoje vykstant didžiuliams pokyčiams, su savais iššūkiais susiduria ir pagrindinių veikėjų Skarlet bei Reto romanas, trunkantis ne vieną dešimtmetį. Būtent jų ryšis prie ekranų prikausto žiūrovus net ir po daugiau nei aštuonių dešimtmečių.

Svarbu paminėti, kad pastaraisiais metais „Vėjo nublokšti“ sulaukė pelnytos kritikos dėl to meto Holivude vyravusių tendencijų vergovės problemą nušviesti paviršutiniškai – antro ar trečio plano juodaodžiai veikėjai kūrinyje vaizduojami lyg dėkingi savo „šeimininkams“. Po šios kontroversijos bangos filmas buvo trumpam pašalintas iš „HBO“ platformos, į kurią sugrįžo su informaciniu priminimu apie JAV pilietinio karo priežastis bei siaubus, kuriuos praeityje patyrė šalyje gyvenę juodaodžiai, taip pat ir su kvalifikuotų specialistų diskusija apie komplikuotą šio filmo statusą.

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Amžiaus cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Režisierius: Victor Fleming

Vaidina: Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia de Havilland, Leslie Howard, Hattie McDaniel

© 1939 WBEI